Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op het snijpunt van religie en kunst: Pieter Breugel: “de religieuze”

6 januari 2020 @ 20:00 - 22:00

Locatie:                     Dorpskerk, Oosterwolde

Lezing:                      Thea Willemsen

Entree:                      € 10,00 incl. koffie/thee

 

Bij Pieter Bruegel (ca. 1526-1569) denk je vooral aan schilderijen van land- bouwers, volksvertier en kermis. Vanwege zulke afbeeldingen kreeg hij de bijnaam ‘Boeren Bruegel’. Het uitbundige plattelandsleven werd zijn handelsmerk.

Minder bekend is, dat zeker de helft van zijn schilderijen een religieus karakter heeft. Geen wonder: religieuze kunst bracht een kunstenaar de mees- te aanzien. Ook in deze werken blijkt een onorthodoxe benadering. Menig Bijbels thema is niet als zodanig herkenbaar. Zo is het hoofdonderwerp vaak gemarginaliseerd tot een achtergrondscène. En het tafereel vindt plaats in een Brabantse stad of landschap. Daarbij komt de plattelandsbevolking op- nieuw in beeld, bijvoorbeeld bij een schilderij als De Aanbidding van de Koningen.

Het moet voor de beschouwer in de zestiende eeuw een gevoel van verwondering hebben opgeroepen. Het is kenmerkend voor Pieter Bruegel’s schilderijen, de symbolische en/of moralistische strekking is verweven in de enscenering. Voor ons is het een uitdaging om die boodschap te achterhalen.

De aanbidding der koningen in de sneeuw. Collection Oskar Reinhart ‘Am Römerholz’, Winterthur

Drs. Thea Willemsen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Am- sterdam met als specialisatie laatmiddeleeuwse schilderkunst. Ze geeft al jarencursussen en lezingen, onder andere bij diverse HOVO-instellingen.

 

Aanmelden is noodzakelijk

Aanmelden met het formulier uit het hoofdmenu onder Vorming en Toerusting

Gegevens

Datum:
6 januari 2020
Tijd:
20:00 - 22:00