Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pesach/Sederviering

8 april 2020 @ 19:30 - 21:00

Locatie:                     Pro Rege, Donkerbroek

Begeleiding:             Jacob Keegstra (van Christelijke ambassade in Jeruzalem) en Willem Boonstra

Entree:                      Collecte bij de uitgang

 

In Nederland gebruiken we het woord Pasen. Dit woord is afgeleid van het woord Pesach, Pesach betekent passeren of overslaan, het Feest heeft alles te maken met de uittocht en verlossing uit Egypte (Exodus 1 – 15).

Pesach betekent dat God de huizen van de Israëlieten oversloeg tijdens de 10e plaag; het sterven van alle eerstgeborenen. De engel sloeg de huizen van de Israëlieten over, omdat de deurposten waren besprenkeld met bloed. (het bloed beschermde tegen duisternis en dood). In de hoofdstukken Exodus 12-15 wordt Pesach ingesteld. Pesach is ook de naam van het offer (lam) dat gebracht werd op deze dag in de Tempel. Het Feest wordt voorbereid door alle gerezen producten, (voedsel met gist) te verwijderen uit de huizen.

Pesach duurt 7 dagen waarvan de eerste en de laatste Sabbatten zijn waar- op niet gewerkt mag worden, de dag voorafgaand is een vasten dag.

Op de eerste dag van Pesach wordt er een traditionele (familie) maaltijd gehouden, gevuld met allerlei rituelen die doen herinneren aan de betekenis van dit Feest.

De Sederviering bestaat uit een maaltijd die vol is met symboliek. Het is heel bijzonder om dit Joodse feest eens mee te maken en de diepgang van deze rituelen op je in te laten werken. Een ritueel van Bittere Mierikswortel met een zoet appelmengsel en matze, een takje peterselie gedoopt in zout water… Een stukje matze verstoppen en later weer opzoeken, en inruilen tegen een ‘losprijs”. Wat betekent dit allemaal en wat kunnen wij hiervan leren?

Hoe wijst dit heen naar Jezus de Christus en wat vertelt het ons over de toekomst? Ook horen er 4 bekers wijn bij dit ritueel, van de 3e beker is ons avondmaal afgeleid. Het is heel waardevol om te ontdekken wat de diep- gang is van de beker in onze avondmaalvieringen.

 

Baruch ha’ba (welkom!)

Gegevens

Datum:
8 april 2020
Tijd:
19:30 - 21:00