Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symboliek in de Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach

5 april 2019 @ 19:30 - 21:30

Datum: vrijdag 5 april 2019
Tijd: 19:30 uur
Locatie:  De Schutse, Vaart ZZ 74 te Appelscha

Symboliek in de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach

Lezing door Hans Algra over Symboliek in de Matthäus Passion op 5 april 2019 om 19.30 uur in de Schutse, Vaart ZZ 74 te Appelscha

Vrije bijdrage

Het werk van de Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) behoort zonder twijfel tot de hoogtepunten van de westerse muziekgeschiedenis. In dit oeuvre neemt de Matthäus Passion een bijzondere plaats in. Tijdens de Veertigdagentijd zijn er in het gehele land talloze uitvoeringen die zich vrijwel zonder uitzondering in een grote publieke belangstelling mogen verheugen.

Nu is achtergrondkennis niet per se noodzakelijk om van dit meesterwerk te kunnen genieten maar wel kan het de luisterervaring verdiepen en verhevigen. In zijn lezing zal musicoloog en dirigent Hans Algra ingaan op compositiestijl en -genres, de rolverdeling van de solisten en de rol van de koren. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan de muzikale symboliek die Bach in zijn Matthäus Passion heeft verwerkt. Uiteraard wordt de lezing geïllustreerd met muziekfragmenten en beeldmateriaal.

Hans Algra studeerde koor- en orkestdirectie aan het conservatorium te Groningen en muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.

Opgaveformulier

 

Gegevens

Datum:
5 april 2019
Tijd:
19:30 - 21:30