pkn

Amnesty International

Werkgroep Amnesty International

Onze werkgroep van Amnesty International ondersteunt brievenacties voor mensenrechtenactivisten over heel de wereld. Doel is om onschuldige mensen vrij te krijgen of niet te laten veroordelen. De brievenactie in maart 2018 is voor China en Nigeria.

Schrijfactie China

Oeigoerse academicus al vier jaar vast

De Oeigoerse academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens ‘separatisme’, terwijl hij juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek wilde brengen. Onderdrukking van Oeigoeren Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, een voornamelijk islamitische etnische minderheid in China. Hij stelde tal van misstanden aan de kaak. Oeigoeren worden willekeurig en in eenzame opsluiting vastgezet, en ze worden ernstig gehinderd bij het belijden van hun islamitische geloof. Veroordeeld wegens ‘separatisme’ Ilham Tohti werd opgepakt op beschuldiging van ‘separatisme’. Sommige Oeigoeren willen onafhankelijk worden van China, maar Ilham Tohti is geen voorstander van afscheiding. Hij probeerde juist de dialoog met de autoriteiten en studenten van verschillende afkomst aan te gaan, om tot vreedzame oplossingen te komen. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Toch werd hij tot levenslang veroordeeld.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2018 een brief naar president Xi Jinping van China. Roep hem op Ilham Tohti onmiddellijk vrij te laten. Het adres staat op de brief, een kopie kan ook nog naar:

Ambassade van de Volksrepubliek China Z.E.
de heer Ken Wu Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag

 

Schrijfactie Nigeria

Vervolgd vanwege milieuonderzoek

De Nigeriaanse Raymond Gold vroeg een olie- en gasbedrijf onderzoek te doen naar de gevolgen van een olieraffinaderij voor het milieu. Hij werd aangeklaagd en kan drie jaar cel krijgen.

Vervolgd voor verzonnen aanklachten

Raymond Gold is een gerespecteerd lid van de Irede-gemeenschap, die naast een olieraffinaderij van Integrated Oil and Gas Ltd. woont. Gold vroeg het bedrijf begin 2016 om duidelijk te maken welke gevolgen de activiteiten van de olieraffinaderij hebben voor onder meer het drinkwater in de omgeving. Hij sprak zich ook uit op de radio en in de krant. De Nigeriaanse wet stelt bedrijven verplicht hier onderzoek naar te doen. Maar de autoriteiten in de staat Lagos (aangespoord door het olie- en gas bedrijf) besloten om Gold te vervolgen. Gold kan een celstraf van drie jaar krijgen voor aanklachten die zijn verzonnen om hem en de Irede-gemeenschap te intimideren. Hij is op borgtocht vrij. Zijn rechtszaak is in volle gang.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2018 een brief naar de openbaar aanklager van Lagos, Nigeria. Roep hem op de aanklachten tegen Raymond Gold te laten vallen. Het adres staat op de brief, een kopie stuurt u nog, als u wilt, aan:

Ambassade van de Federale Republiek Nigeria H.E. Oji N. Ngofa
Wagenaarweg 5
2597 LL Den Haag

E-mail: info@nigerianembassythehague.nl

 

Brieven

Vergeet uw naam, adres en handtekening niet.
Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal. Het basistarief van deze zone is € 1,25.

Vragen of opmerkingen over deze acties, neem dan contact op met, S. Ykema, tel 514862 of J. Slot, 515478. Ook voor afhalen brieven. Zie ook op de leestafel in de kerkzaal.

 

Goed nieuws uit Kameroen

Op 21 december 2017 is de Kameroense journalist Ahmed Abba in hoger beroep vrijgesproken. Abba was in april 2016 tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 84.000 euro veroordeeld. Het Hof oordeelde dat de straf naar 24 maanden moest worden teruggebracht. Omdat Abba al twee jaar vastzat, is hij nu vrijgelaten.’

Meer info op amnesty.nl Zie ook eens: ooststellingwerf.amnesty.nl