Amnesty International

Werkgroep Amnesty International

Onze werkgroep van Amnesty International ondersteunt brievenacties voor mensenrechtenactivisten over heel de wereld. Doel is om onschuldige mensen vrij te krijgen of niet te laten veroordelen. De brievenactie in september 2017 is voor Syrië en Turkije.

Schrijfactie Israël

Circusartiest nog altijd vast zonder proces

De 25-jarige Palestijn Mohammad Faisal Abu Sakha werd in december 2015 zonder aanklacht of uitleg door het Israëlische leger opgepakt. Hij was onderweg naar een Palestijnse circusschool waar hij optrad en les gaf aan kinderen met een handicap.

Zonder reden voor onbepaalde tijd vast

Abu Sakha kreeg 6 maanden administratieve detentie opgelegd. Dit betekent dat hij zonder aanklacht en voor onbepaalde tijd vastgehouden mag worden. Zijn detentie is inmiddels al vier keer verlengd.

Bezoek van familie geweigerd

Volgens internationaal recht zou Abu Sakha in een gevangenis in de bezette Westbank, waar hij vandaan komt, vastgehouden moeten worden. Omdat hij in een gevangenis in Israël zit moet zijn familie telkens een vergunning aanvragen om naar Israël te reizen om hem te bezoeken. Zijn ouders hebben hem al drie maanden niet kunnen zien omdat de Israëlische autoriteiten dit “vanwege veiligheidsredenen” weigeren.

Wat kunt u doen?

Stuur vóór 1 oktober 2017 een brief naar de autoriteiten in Israël via de ambassade in Den Haag. Roep hen op Mohammad Faisal Abu Sakha onmiddellijk vrij te laten of een eerlijk proces te geven. Het adres vindt u op de brief.

 

Schrijfactie China

Taiwanese activist opgepakt

De Chinese autoriteiten pakten de Taiwanese mensenrechtenactivist Lee Ming-cheh op 19 maart 2017 in China op. Hij zou een gevaar voor de nationale veiligheid zijn. Lee Ming-cheh leidt in Taipei (Taiwan) een non-gouvernementele organisaties (ngo) die al jaren maatschappelijke organisaties en activisten in China steunt. Volgens de Chinese autoriteiten was Lee in China om een illegale organisatie op te richten. Hij mag geen contact hebben met zijn familie en advocaat.

Wet op buitenlandse ngo’s

Lee Ming-cheh is de eerste ngo-medewerker die wordt vastgehouden onder een nieuwe wet voor buitenlandse ngo’s. De wet ging 1 januari van dit jaar in. Volgens die wet mogen buitenlandse ngo’s de staatsveiligheid en ‘etnische eenheid’ van China niet in gevaar brengen. De kans is groot dat mensenrechten -verdedigers en ngo-medewerkers vanwege de aard van hun werk onder de wet gemakkelijk kunnen worden lastiggevallen en vervolgd.

Wat kunt u doen?

Stuur vóór 1 oktober 2017 een verzendklare brief naar de Chinese autoriteiten. Roep hen op Lee Ming-cheh onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief. Een kopie stuurt u, als u wilt, aan:

Premier Li Keqiang Guojia Zongli
The State Council General Office
2 Fuyoujie, Xichengqu
Beijingshi 100017
China

E-mail: premier@mail.gov.cn      en/of:

Embassy of China
H.E. Mr. Wu Ken
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag

E-mail: chinaemb_nl@mfa.gov.cn

 

Brieven zijn verzendklaar (overschrijven is niet nodig). De brieven zijn verkrijgbaar bij S. Ykema, tel. 514862 en J. Slot, tel. 515478.

Volgende brievenactie: zondag 1 oktober

 

Goed nieuws

De Russische Mensenrechtenverdediger Valentina Cherevatenko vrijgesproken. De aanklacht tegen haar is ingetrokken. Zij was de eerste mensenrechten-verdediger die in Rusland op grond van de Buitenlandse Agentenwet werd aangeklaagd. Zij kon tot twee jaar celstraf worden veroordeeld.

Cherevatenko is oprichter en voorzitter van de ngo Women of the Don Foundation for Civil Society Development and Human Rights, dat zich   in de noordelijke Kaukasus inzet voor onder andere vrouwenrechten en conflictoplossing.  Meer informatie over deze zaak vindt u op amnesty.nl/nieuws

Meer informatie vindt u op amnesty.nl/lopende acties/goed nieuws

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal. Het basistarief van deze zone is € 1,25.

Vragen of opmerkingen over deze acties, neem dan contact op met, S. Ykema, tel 514862 of J. Slot, 515478. Ook voor afhalen brieven. Zie ook op de leestafel in de kerkzaal.