Amnesty International

Werkgroep Amnesty International

Onze werkgroep van Amnesty International ondersteunt brievenacties voor mensenrechtenactivisten over heel de wereld. Doel is om onschuldige mensen vrij te krijgen of niet te laten veroordelen. De brievenactie in juli 2017 is voor Syrië en Turkije.

Schrijfactie Syrië

Verdwenen na arrestatie

Op 2 juli 2013 vielen overheidsagenten het huis binnen van zakenman Ali Mostafa in Damascus. Ze richtten een ravage aan en namen Mostafa, vader van drie, mee. Sindsdien wordt hij vermist. Zijn familie weet niet waarom hij is opgepakt en of hij nog leeft.

Vrees voor zijn leven

Ali Mostafa werd al eerder opgepakt. In 2011 zat hij korte tijd vast omdat hij meedeed aan een vreedzame betoging tegen president Assad en hulp bood aan mensen die vluchtten voor het geweld in de stad Hama. Sinds 2011 hebben de Syrische autoriteiten duizenden burgers opgepakt en weggestopt in overvolle cellen waar marteling aan de orde van de dag is. Ali Mostafa’s familie zit in onzekerheid over het lot van hun dierbare.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 augustus een brief naar de Syrische autoriteiten. Roep hen op duidelijkheid te geven over de verblijfplaats van Ali Mostafa. Het adres vindt u op de brief, een kopie stuurt u, als u wilt, naar:

Ambassade van de Arabische Republiek Syrië
H.E. Mr. Ayman Soussan
Avenue Franklin D. Roosevelt 3
1050 Brussel, België

E-mail: ambsyrie@skynet.be

 

Schrijfactie Turkije 

Erdogan dwingt bondgenoten om vermeende Gülen-aanhangers op te pakken

Drie Turkse mannen zijn op verzoek van de Turkse autoriteiten in Maleisië opgepakt en uitgeleverd. Er is een grote kans dat ze worden gemarteld.

Vermeende Gülen-aanhangers doelwit Turkse overheid

Schooldirecteur Turgay Karaman, zakenman İhsan Aslan en universitair geleerde İsmet Özçelik werden begin mei in Maleisië opgepakt. Ze zouden banden hebben met Islamitische Staat (IS). Op 10 mei leverde Maleisië de mannen uit aan Turkije. De autoriteiten namen niet de moeite om te onderzoeken of de mannen in Turkije gevaar zouden lopen. Het hoofd van de Maleisische politie bevestigde dat Turkije de mannen wilde oppakken omdat ze mogelijk aanhangers zijn van de Gülen-beweging. Het risico is groot dat de drie mannen in Turkije worden gemarteld en geen eerlijk proces krijgen. De Turkse overheid zet haar bondgenoten onder druk om vermeende aanhangers van Fethullah Gülen, die volgens hen achter de mislukte staatsgreep van 2016 zat, te vervolgen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 augustus een brief naar de Turkse autoriteiten. Roep hen op de drie mannen vrij te laten tenzij er bewijs is dat ze een internationaal erkend misdrijf hebben gepleegd. Het adres vindt u op de brief. Een kopie stuurt u, als wilt, aan:

Ambassade van de Republiek Turkije
Ministre-Conseiller de heer Aslan Alper Yüksel
Jan Evertstraat 15
2514 BS Den Haag

E-mail: embassy.thehague@mfa.gov.tr

 

Goed nieuws

Goed nieuws, 8 juni 2017: De Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul is vrijgelaten. De Saudische autoriteiten pakten haar op 4 juni 2017 op. Haar inzet voor gelijke rechten voor vrouwen in Saudi-Arabië is hoogstwaarschijnlijk de reden van haar aanhouding. Al-Hathloul voerde onder meer actie tegen het rijverbod voor vrouwen. Ze mocht geen contact hebben met haar advocaat en haar familie.

Amnesty vraagt al lang aandacht voor de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Wie zich in Saudi-Arabië kritisch uitlaat, wordt zwaar gestraft. Sinds begin 2011 in de Arabische regio protesten uitbraken, voeren de Saudische autoriteiten een klopjacht op iedereen die kritiek uit. Daardoor blijven er in het land steeds minder mensen over die het durven opnemen voor de mensenrechten Meer informatie vindt u op amnesty.nl/ nieuwsl

 

 

Meer informatie vindt u op amnesty.nl/lopende acties/goed nieuws

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal. Het basistarief van deze zone is € 1,25.

Vragen of opmerkingen over deze acties, neem dan contact op met, S. Ykema, tel 514862 of J. Slot, 515478. Ook voor afhalen brieven. Zie ook op de leestafel in de kerkzaal.

Kant-en-klare brieven verkrijgbaar bij ondergetekenden en bij de Wereldwinkel.