pkn

Amnesty International

scannen0009
Kom op voor mensenrechten! Stop martelen!
scannen0011
scannen0012
scannen0013

Werkgroep Amnesty International

Onze werkgroep van Amnesty International ondersteunt brievenacties voor mensenrechtenactivisten over heel de wereld. Doel is om onschuldige mensen vrij te krijgen of niet te laten veroordelen. De brievenactie in juni/ juli 2018 is voor Maleisië en Rusland.
Brieven zijn verkrijgbaar in de hal van de kerk op zondag 1 juli 2018. 

Schrijfactie Maleisië

Jonge Maleisiër in dodencel vanwege drugs

Hoo Yew Wah kreeg in 2011 de doodstraf opgelegd omdat hij drugs in zijn bezit had. Hij was twintig toen hij werd opgepakt en zit inmiddels al dertien jaar achter tralies.

Doodstraf voor drugsbezit

De Chinees-Maleisische Hoo Yew Wah was twintig jaar oud toen hij in 2005 werd opgepakt met 180 gram drugs op zak. De rechter oordeelde dat hij in drugs handelde en legde automatisch de doodstraf op. Hoo Yew Wah werd veroordeeld op basis van een verklaring die hij aflegde zonder advocaat. Hij zegt de verklaring te hebben ondertekend nadat de politie zijn vinger brak en dreigde zijn vriendin in elkaar te slaan.

Hoo Yew Wah ging in hoger beroep maar dit werd afgewezen. In 2014 vroeg hij de sultan om pardon. Zijn verzoek is nog altijd in behandeling. Hoo Yew Wah zit inmiddels al dertien jaar vast. Volgens internationaal recht mag de doodstraf niet automatisch worden opgelegd en alleen voor de ‘meest ernstige misdaden’ of moord met voorbedachten rade. Drugsdelicten vallen hier niet onder.

Wat kunt u doen?

 

Schrijf vóór 1 juli 2018 via Amnesty een brief naar de sultan van Johor in Maleisië. Roep hem op het doodvonnis van Hoo Yew Wah om te zetten in een gevangenisstraf. 

 

Schrijfactie Rusland

Gezondheid filmmaker zorgelijk

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov had kritiek op de bezetting van de Krim. Hij moest dit bekopen met een buitensporig hoge gevangenisstraf. Het gaat inmiddels erg slecht met zijn gezondheid. De omstandigheden in de gevangenis waar hij wordt vastgehouden zijn slecht. Hij krijgt bijna geen zonlicht en er is geen schoon drinkwater. De gezondheid van Sentsov gaat dan ook hard achteruit. Zijn tanden brokkelen af en zijn haar is uitgevallen. Ook leidt hij mogelijk aan een Vitamine D-tekort.

Vast voor verzonnen aanklachten

Oleg Sentsov protesteerde eind 2013 tegen de Russische inname van de Krim, waar hij vandaan komt. De Russische autoriteiten bliezen het protest enorm op en beschuldigden Sentsov zelfs van terroristische activiteiten. Hij werd beschuldigd van brandstichting en zou een beeld van Lenin hebben willen opblazen. Sentsov ontkent alle betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zegt om politieke redenen te zijn vervolgd. Na een showproces besloot de rechter in augustus 2015 dat hij voor twintig jaar de gevangenis in moest.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juli 2018 een brief aan de Russische openbaar aanklager. Roep hem op de zaak van Oleg Sentsov te herzien, de terrorisme aanklachten in te trekken en ervoor te zorgen dat hij een eerlijke rechtszaak krijgt.. Het adres staat op de brief, een kopie stuurt u,

als u wilt, aan:

Ambassade van de Russische Federatie

H.E. de heer Alexander Vasilievich Shulgin

Andries Bickerweg 2

2517JP Den Haag

E-mail: rusembassynl@mid.ru

 

BRIEVEN ZIJN VERZENDKLAAR

(overschrijven niet nodig, mag wel)

 Brieven bij Ykema, 514862 en

Slot, 515478.  

DOE EENS MEE. U HELPT EEN MENS!

Goed nieuws

Goed nieuws: Israël: ernstig gewonde Palestijnse betoger krijgt medische zorg. Op 16 april oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof dat de jonge Palestijnse journalist Yousef al-Kronz de Gazastrook mocht verlaten. Hij had dringend medische zorg nodig in een ziekenhuis in Ramallah (W. Jordaanoever) Op 30 maart versloeg Al-Kronz de betoging van Palestijnen tegen de al 70 jaar durende Israëlische bezetting van het vroegere Palestijnse woongebied. Door optreden van het Israëlische leger raakte hij zwaargewond. Een been moest geamputeerd worden en het gevaar bestond dat dat ook voor zijn andere been zou gelden. Israël verleende Al-Kronz eerst geen toestemming om naar de Westelijke Jordaanoever te gaan. Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty, kwamen voor hem in actie.’
Meer info zie:
www.amnestyinternational.nl / nieuws. 

 

 

Meer info op amnesty.nl En voor de lokale afdeling: https://ooststellingwerf.amnesty.nl/