pkn

Amnesty International

scannen0009
Kom op voor mensenrechten! Stop martelen!
scannen0011
scannen0012
scannen0013

Werkgroep Amnesty International

Onze werkgroep van Amnesty International ondersteunt brievenacties voor mensenrechtenactivisten over heel de wereld. Doel is om onschuldige mensen vrij te krijgen of niet te laten veroordelen. De brievenactie in mei 2018 is voor China en Wit-Rusland

Schrijfactie China

Mogelijk gedrogeerd in gevangenis

De bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong is in november vorig jaar tot twee jaar cel veroordeeld. Het gaat erg slecht met zijn gezondheid.

Risico op marteling

Jiang Tianyong’s zus bezocht hem in februari in de gevangenis. Ze schrok van zijn slechte gezondheid. Hij heeft geheugenverlies en zag er zwak en opgezwollen uit. Andere advocaten en activisten die vastzaten meldden dat ze in de gevangenis werden gedrogeerd. De familie van Jiang Tianyong vreest dat dit bij hem ook het geval is. Hij heeft dringend medische zorg nodig. In 2009 verboden de autoriteiten Jiang Tianyong nog langer als advocaat zijn werk te doen. Hij bleef zich inzetten voor de mensenrechten, ondanks voortdurende pesterijen, opsluiting en mishandeling. In december 2016 pakten de autoriteiten Jiang Tianyong op voor onder meer het ‘illegaal bezitten van geheime documenten’ en het ‘samenspannen met buitenlandse organisaties’. Hij bekende omdat de autoriteiten hem beloofden dat hij dan eind augustus 2018 vrij zou komen. Maar de staatsadvocaat weigert de uiteindelijke veroordeling met Jiang Tianyongs eigen advocaat en familie te delen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2018 een brief naar de Chinese autoriteiten. Roep hen op Jiang Tianyong onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen. Het adres staat op de brief, een kopie stuurt u, als wilt, aan:

Embassy of China

H.E. Mr. Wu Ken

Willem Lodewijklaan 10

2517 JT Den Haag

E-mail: chinaemb_nl@mfa.gov.cn

 

Schrijfactie Wit-Rusland

Activist onterecht vast

De Wit-Russische activist Dzmitry Paliyenka zit sinds april 2017 onterecht in de gevangenis omdat hij protesteerde tegen het strenge fietsbeleid in de hoofdstad Minsk.

Zorgen om gezondheid

In de gevangenis moest hij werk doen dat zijn astma verergerde en liep hij 2 maand rond met een onbehandelde open wond aan zijn been. Eind maart werd hij overgebracht naar een ziekenhuis voor gevangenen, het is niet bekend hoe het nu met hem is.

Gestraft in de gevangenis

De gevangenisautoriteiten proberen Paliyenka volledig te isoleren. Elke maand zit hij ruim een week in eenzame opsluiting. Hij mag geen post ontvangen en medegevangenen mogen niet met hem praten. Ook kan hij niet vrijuit spreken met zijn advocaat en vader.

Veroordeeld voor verzonnen aanklachten

In april 2016 kwamen tientallen fietsers in Minsk bijeen voor een demonstratie. Ze eisten dat fietsers weer ongehinderd door de straten van de hoofdstad kunnen fietsen. De oproerpolitie trad hard op. Paliyenka werd opgepakt omdat hij het jasje van een verkeersagent zou hebben gescheurd. In oktober kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar voor ‘geweld tegen een agent’ en het verspreiden van ‘pornografische materialen’. Absurde en verzonnen aanklachten.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2018 een brief aan de autoriteiten in Wit-Rusland. Roep hen op Dzmitry Paliyenka onmiddellijk vrij te laten en hem goed te behandelen. Het adres staat op de brief, een kopie stuurt u, als u wilt, aan:

Ambassade van de Republiek Belarus

Z.E. de heer Mikalai Barysevich

Groot Hertoginnelaan 26

2517EG Den Haag

E-mail: netherlands@mfa.gov.by

 

Goed nieuws

Polen, 4 april 2018  vervolging van journalist gestaakt. Onderzoeksjournalist Tomasz Piątek wordt niet langer vervolgd. Voormalig minister van Defensie Antoni Macierewicz had hem onder meer beschuldigd van het beledigen van een ambtenaar in functie – Macierewicz zelf.

 

Meer info op amnesty.nl En voor de lokale afdeling: https://ooststellingwerf.amnesty.nl/