Amnesty International

Werkgroep Amnesty International

Onze werkgroep van Amnesty International ondersteunt brievenacties voor mensenrechtenactivisten over heel de wereld. Doel is om onschuldige mensen vrij te krijgen of niet te laten veroordelen. De brievenactie in november 2017 is voor Iran en Indonesië.

Schrijfactie Iran

Gezondheid vakbondsactivist slecht

Reza Shahabi, bestuurslid van een vakbond voor buschauffeurs werd in juni 2010 opgepakt en kreeg 6 jaar celstraf voor o.a. het organiseren van stakingen. Hij zegt in de ruim 1,5 jaar eenzame opsluiting te zijn mishandeld en gemarteld en daaraan blijvende rugklachten te hebben overgehouden. In 2014 kwam hij op medische gronden vrij. Toch moest hij op 9 augustus 2017 terug naar de gevangenis om de rest van zijn celstraf uit te zitten. Sindsdien is hij in hongerstaking.

Het gaat slecht met zijn gezondheid en hij heeft dringend medische zorg nodig. Reza Shahabi zit vast onder verschrikkelijke omstandigheden. De gevangenen slapen op de grond, er is geen frisse lucht, geen goed eten en geen drinkwater. Uit protest gingen tientallen politieke gevangenen afgelopen juli in hongerstaking. Shahabi voegde zich bij hen. Hij is inmiddels dertien kilo afgevallen en heeft last van duizelingen en maagproblemen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2017 een brief naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op Reza Shahabi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en hem niet langer de medische zorg te weigeren die hij nodig heeft. Het adres vindt u op de brief. Een kopie stuurt u, eventueel, aan:

Ambassade van de Islamitische Republiek Iran
Z.E de heer Alireza Jahangiri
Duinweg 20
2585 JX Den Haag

E-mail: sec@iranianembassy.nl

Ambassade van de Federale Republiek Nigeria
T.a.v. mevrouw Grace Chia Sani, minister
Wagenaarweg 5
2597 LL Den Haag

E-mail: info@nigerianembassythehague.nl

 

 

Schrijfactie Indonesië

Organisaties voor rechtshulp aangevallen

Een gewelddadige menigte viel op 17-9-17de onafhankelijke instituten voor rechtshulp van Indonesië en Jakarta aan. Bijna 1000 gewelddadige ‘anticommunisme’ demonstranten verzamelden zich voor de organisaties in Jakarta. Ze dachten dat er een bijeenkomst plaatsvond over de massamoorden + mensen-rechtenschendingen van 1965. Toen werden tussen de 500.000 en één miljoen vermeende communisten gedood omdat het leger beweerde dat de communistische partij een staatsgreep wilde plegen. De woedende menigte gooide stenen naar het kantoor en naar honderden politieagenten die het terrein bewaakten. Op 18 september wist de politie de menigte uiteen te drijven.

Taboe op 1965

Een dag voor de aanval had de politie nog een besloten bijeenkomst van overlevenden van 1965 op het kantoor verboden. De autoriteiten en burgerwachten doen er alles aan om dergelijke bijeenkomsten te verhinderen. Ze willen het verleden niet oprakelen. Er is tot vandaag geen strafrechtelijk onderzoek gestart naar de wrede gebeurtenissen in 1965.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2017 een brief naar de Indonesische autoriteiten. Roep hen op maatregelen te treffen zodat medewerkers van de rechtshulporganisaties veilig hun werk kunnen blijven doen. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Ambassade van de Republiek Indonesië
H.E. de heer I Gusti Agung Wesaka Puja
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag

E-mail: bidpen@indonesia.nl

 

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal. Het basistarief van deze zone is € 1,25.

Vragen of opmerkingen over deze acties, neem dan contact op met, S. Ykema, tel 514862 of J. Slot, 515478. Ook voor afhalen brieven. Zie ook op de leestafel in de kerkzaal.

 

Schrijfmarathon

Ook dit jaar doen we in Drachten mee met de landelijke Schrijfmarathon. Wilt u meedoen of zelf een actie organiseren? Meer informatie over de schrijfmarathon vindt u op: www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017

 

Goed nieuws

Journalisten en activisten Myanmar vrij! Op 1 september trok het leger van Myanmar de klachten tegen een aantal journalisten en activisten in en liet hen vrij. Onder hen waren mensen voor wie Amnesty eerder actie voerde. Meer informatie vindt u op Goed nieuws Journalisten en activisten Myanmar vrij! Op 1 september trok het leger van Myanmar de klachten tegen een aantal journalisten en activisten in en liet hen vrij. Onder hen waren mensen voor wie Amnesty eerder actie voerde. Meer informatie vindt u op amnesty.nl/ nieuws.