pkn

Rwanda reis

Rwanda-reis “Fryslân foar Rwanda”

Stel je eens voor dat je in Rwanda een zaaltje binnengaat waar 50 slachtoffers én daders van de genocide zitten. Een beklemmend gevoel. Nog heftiger wordt het, als eerst
een slachtoffer en daarna een dader haar/zijn verhaal vertelt.
Dat maakte ik, samen met nog 13 leden van de PKN uit Friesland, mee op een door Kerk in Actie georganiseerde reis naar Rwanda. We  bezochten deze Lightgroup.
In 2009 startte pastor Jerome deze groep. Hij had gemerkt hoe moeilijk het was om over Gods liefde te spreken, terwijl de mensen nog zo bezig zijn met de gevolgen van de genocide. Heel bijzonder om mee te maken dat deze mensen samen de weg van vergeving en verzoening willen gaan. En dat ze elk voorjaar gedurende 100 dagen, zolang duurde ook de genocide, willen uitdragen op scholen en in kerken: dit nooit weer!
Naast dit project bezochten we ook Mama Rose van de Stichting Mwana Ukundwa.  En wat werden we er warm onthaald. Indrukwekkend om te zien wat zij met haar team weet te bereiken. Na de zorg voor de genocide-wezen zorgt zij nu voor aidswezen en ondersteunt ze zelfhulpgroepen.
In alles merkten we dat de Rwandezen vooruit willen, ze hebben de kracht gevonden op te staan en een weg te vinden om met het verleden om te gaan.
Dat zagen we ook bij de Zusters Diaconessen. Met hun landbouwproject onderhouden ze zichzelf, maar bieden ook boeren de mogelijkheid in hun eigen onderhoud te voorzien.

Met een hoofd vol indrukken kwam ik na 10 dagen thuis na een prachtige, indrukwekkende reis. Het was moeilijk omschakelen.  We hadden zoveel ontroerende, verdrietige, maar vooral ook hoopvolle situaties ervaren.
En met eigen ogen heb ik nu gezien dat het geld van Kerk in Actie in Rwanda heel goed terecht komt!!!

Mineke Datema

Scroll To Top