Schrijven helpt: Amnesty International

Schrijfactie Filipijnen: Waar is activist Steve Abua? 

Op 6 november 2021 werd de Filipijnse landrechtenactivist Steve Abua ontvoerd. Zijn ontvoerders hebben mogelijk banden met de overheid. Ze belden zijn vrouw Johanna op om te zeggen dat de overheid hem een kans gaf ‘zijn leven te beteren’.
Doelwit van red-tagging
De ontvoerders vroegen Johanna om Steve over te halen om toe te geven dat hij lid is van de New People’s Army, een gewapende communistische groepering. In de Filipijnen worden critici door de autoriteiten vaak opzettelijk bestempeld als ‘communist’ of ‘terrorist’ om ze de mond te snoeren. Dit wordt red-tagging genoemd. Hierdoor worden activisten, journalisten, advocaten en vakbondslieden vogelvrij verklaard.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 april 2022 naar de Filipijnse autoriteiten. Roep hen op Steve Abua onmiddellijk en veilig met zijn familie te herenigen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u eventueel nog sturen aan:
Ambassador of the Republic of Philippines
Laan Copes Van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag
E-mail: thehague.pe@dfa.gov.ph

Schrijfactie Nigeria: Vervolgd vanwege vreedzaam protest

Op 3 augustus 2019 pakte de Nigeriaanse veiligheidsdienst oppositie-activist Omoyele Sowore op voor het organiseren van een vreedzaam protest (#RevolutionNow). Sowore riep de Nigeriaanse regering op respect te hebben voor mensenrechten en de rechtsstaat. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij wordt onder meer beschuldigd van terrorisme en verraad. Op deze misdrijven staat in Nigeria de doodstraf.
Activist de mond gesnoerd
Sowore schrijft ook voor de online nieuwssite Sahara Reporters, dat is gevestigd in de Verenigde Staten, waar Sowore met zijn familie woont. Sowore werd in december 2020 op borg vrijgelaten maar het werd hem verboden met de pers te praten en de hoofdstad Abuja te verlaten. Zijn rechtszaak werd al meerdere keren uitgesteld en staat nu voor maart op de rol.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 april 2022 naar de autoriteiten in Nigeria. Roep hen op de aanklachten tegen Omoyele Sowore onmiddellijk in te trekken. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u eventueel nog sturen aan:
Embassy of Nigeria
H.E. Dr. Mrs. Eniola Olaitan Ajayi
Wagenaarweg 5
2597 LL Den Haag
E-mail: eniola.ajayi@nigerianembassythehague,nl

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,55.

Informatie S. Ykema, tel. 514862 en janslotnl@hetnet.nl